Valmiit suomalaiset puukot – valmistus ja ostaminen

Suomesta löytyy osaamista puukkojen ja puukonterien valmistuksen saralla. Suomalaiset puukot ovat arvostettuja eikä olekaan mikään ihme, että taidokkaimpia suomalaisia puukkoja ja puukonteriä pidetään suoranaisina käsityön taidonnäytteinä. Tämä artikkeli tutustuttaa sinua liikkeistä saataviin valmiisiin suomalaisiin puukkoihin ja eksklusiivisesti valmistettuihin upeisiin puukonteriin. Artikkeli tarjoaa myös vinkkejä, miten voit rahoittaa upean puukon tai puukonterän. Jos siis haluat hankkia itsellesi taidokkaasti valmistetun puukon tai puukonterän, kannattaa lukea vinkkimme niiden valintaan tästä artikkelista. Aivan ensimmäiseksi kerromme siitä, miksi meidän on syytä olla ylpeitä suomalaisista puukoistamme ja miltä puukkojen alkutaival näytti. Tämän jälkeen annamme sinulle vinkkejä, joiden avulla hankit itsellesi hyvän suomalaisen puukon, joka vastaa käyttötarkoituksiasi. Jos olet kiinnostunut suomalaisista puukoista tai olet aikeissa ostaa sellaisen, kannattaa tutustua lähemmin artikkelimme tarjoamiin vinkkeihin.

Suomalaisista puukoista voi olla ylpeä

Pienestä koostaan huolimatta Suomella on monia asioita, joista se voi olla syystäkin ylpeä. Maamme tuhannet järvet, upeat revontuli-ilmiöt, kaunis luonto ja esimerkiksi turvallinen pääkaupunkimme ovat asioita, joista suomalaiset voivat hyvillä mielin olla ylpeitä. Ainutlaatuiset suomalaiset puukkomme kuuluvat itseoikeutetusti tähän samaan kategoriaan. Jopa eurooppalaisella tasolla tarkasteltuna suomalaiset puukot ovat ainutlaatuisia ja niiden valmistuksella ja käytöllä on maassamme pitkäaikainen historia.

Puukon suomalaisesta nimestä ja sen alkuperästä on kiistelty ja siitä vallitsee erimielisyyttä puukkotutkijoiden keskuudessa. Koska maamme pohjoinen osa asutettiin vasta myöhään, ovat puukkomme säilyttäneet erityislaatuisuutensa. Tämä omintakeisuus tekee niistä erityisen ainutlaatuisia ja mielenkiintoisia valintoja. Käyttämällä suomalaista puukkoa ylläpidät vanhoja suomalaisia perinteitä ja osoitat arvostavasi suomalaista käsityötä. Suomalainen puukko on nimittäin melkoinen taidonnäyte!

Puukkojen alkutaival

Historiaa tutkittaessa on huomattu, että veistä muistuttavia esineitä on käytetty jo kivikaudella. Varsinaisia puukkoja alettiin kuitenkin valmistaa vasta tultaessa keskiajalle eli noin 1300-luvulla. Myös sana puukko on peräisin keskiajalta. Joidenkin mielestä nimi tulee puukon puisesta varresta. Näiden tutkijoiden mukaan puukon nimi siis juontaisi juurensa sanasta puu. Osa on sitä mieltä, että nimi tulee hansakauppiaiden käyttämästä tikarista, jota kutsuttiin keskiajalla nimellä “pook”. Puukon nimityksen kantasanaksi on ehdotettu myös balttilaista lainaa tarkoittavaa sanaa. Viimeistä selitystä ei kuitenkaan ole vielä pystytty todistamaan.

Kun taontatekniikka kehittyi, kehittyivät myös puukot ja muut veitset. Jopa Suomen sisällä esiintyi suuria eroja seppien omaamassa ammattitaidossa. Euroopassa on joidenkin lähteiden mukaan esiintynyt suurikokoisia veitsiä, jotka muistuttivat viidakkoveitsiä jo ajalla 700 jKr. Nämä veitset olivat huomattavasti suurempia kuin tavalliset puukot ja niitä kutsuttiin väkipuukoiksi eli skramasoiksi. Hyvät ja erityisen taitavat muinaiset sepät takoivat väkipuukkoja tehden niihin hienoja heloja. Helat sijaitsivat väkipuukon kahvan takana ja edessä ja ne taottiin metallista. Helat saattoivatkin olla yksityiskohtaisia ja suoranaisia taideteoksia!

Jo hyvin varhaisessa vaiheessa seppien ammattitaito alkoi eriytyä ja suuria eroja esiintyi jopa Suomen sisällä. Osa sepistä oli perinteisiä mustarautaseppiä. He valmistivat esimerkiksi raudoituksia rekiin ja kärryjen pyöriin. Mustarautaseppien lisäksi esiintyi erikoistuneita ja erityisen taitavia seppiä, joilta onnistui esimerkiksi puukonterien valmistus. Nämä erikoissepät saivat aikaan erityisen upeaa jälkeä.

Vasta noin 1800-luvun puolessa välissä alettiin Suomessa valmistaa puukkoja puoliteollisesti ja sittemmin teollisesti. Tätä ennen ne oli valmistettu käsityönä ja niitä saattoi hankkia esimerkiksi markkinoilta. Oulua pidettiin 1850-luvulla yhtenä hyvänä puukkoalueena. Historiansa alussa puukot olivat lähinnä uudisraivaajien työkaluja, mutta ne toimivat lisäksi esimerkiksi naisten statusesineinä.

Kuinka hankin hyvän suomalaisen puukon?

Puukko kannattaa valita ensisijaisesti sen käyttötarkoituksen mukaan. Valitsemalla suomalaisen puukon kunnioitat samalla muinaisia suomalaisia perinteitä. Mieti siis aivan ensiksi millaisissa tilanteissa tarvitset puukkoa. Oletko ehkä eränkävijä tai innokas luonnossa liikkuja? Tai ehkä olet kotikokki, joka tarvitsee keittiöönsä kunnon puukon? Myös esimerkiksi puusepät tarvitsevat puukkoa työssään, ja se onkin erityisen monipuolinen työkalu hyvin monenlaisiin tilanteisiin. Valitse siis puukko sen pääasiallinen käyttötarkoitus mielessä pitäen.

Vinkki: Sauli Lakkapään verkkokaupasta löydät taatusti autenttiset Lapin puukot.

Valitse itsellesi puukko, joka on oikean kokoinen. Tämä parantaa puukon käytön turvallisuutta ja tehokkuutta. Kiinnitä valinnassa huomiota myös puukonterän kokoon ja muotoon. Valitse myös käyttötarkoitukseesi sopiva kahvan materiaali.

Yleispuukoksi sopii yleensä hyvin kapeateräinen perinteinen vuolupuukko. Jos tarvitset kalapuukkoa, on tärkeää valita puukko, jonka terä on valmistettu ruostumattomasta materiaalista. Fileointiveitsessä on tärkeää, että kahva sopii käteen. Myös puukonterän tulee olla sopivan pituinen ja taipuisa, jotta kalan käsittely olisi mahdollisimman helppoa. Kookasta kalaa käsiteltäessä terän tulee olla pidempi kuin pienten kalojen kohdalla. Jos kala on erityisen kovaluinen, terän tulee olla tavallista jäykempi. Tämä koskee esimerkiksi kuhan käsittelyä. Notkea terä sopii yleensä taimenen ja lohen käsittelyyn.

Varmista, että valitsemasi puukko on käytössä mukava. Esimerkiksi Martef-

pinnoite auttaa minimoimaan kitkaa, mikä helpottaa puukon puhdistamista ja auttaa terää liikkumaan sujuvalla tavalla leikattavalla pinnalla. Tästä on apua esimerkiksi kalan fileoinnissa tai riistan käsittelyssä. Upean puukon hinta saattaa hirvittää, jos budjettisi on pieni. Puukkoon kannattaa kuitenkin sijoittaa, jotta saa itselleen omiin tarkoitusperiin sopivan, pitkäikäisen työkalun. Joskus saattaa olla tarpeen ottaa jopa lainaa, jotta saa juuri sellaisen puukon kuin tarvitsee ja haluaa.

Nykyisin puukkoja saa näppärästi myös netistä, sillä monet nettikaupat ovat ottaneet suomalaiset puukot valikoimiinsa. Netissä voit helposti vertailla erilaisia puukkomalleja ja valita kaikessa rauhassa sinulle sopivimman. Samalla voit myös helposti vertailla eri liikkeiden tarjoamia hintavaihtoehtoja. Useat liikkeet tarjoavat alennusta uutiskirjeidensä tilaajille, joten kannattaa harkita sen tilaamista suoraan omaan sähköpostiin. Samalla saat tietoa liikkeen tarjouksista.

Jos haluat tietää, mitä mieltä muut asiakkaat ovat olleet valitsemastasi liikkeestä, kannattaa tutustua esimerkiksi Trustpilotin arviointeihin. Esimerkiksi suomalaisia puukkoja myyvä Lamnia on saanut Trustpilotissa runsaasti arvosteluja. Tällä hetkellä niitä on kertynyt lähes 15 200 kappaletta. Lamnian saama yleisarvosana on erinomainen. 90% arvostelun jättäneistä asiakkaista on arvioinut liikkeen erinomaiseksi, 7% hyväksi, 1% keskitasoiseksi ja 1% huonoksi. Erityisesti liikkeen nopeaa toimitusta ja hyviä pakkauksia kehutaan Trustpilotissa. Lukemalla muiden asiakkaiden jättämiä palautteita huomaat pian, onko liike juuri sellainen, jossa tahdot tehdä omat puukko-ostoksesi.

Suomalaisen puukon valinta auttaa vaalimaan kotimaamme pitkiä perinteitä. Tästä syystä voitkin olla ylpeä hankkimastasi upeasta työkalusta, joka kulkee mukana ja tarttuu innokkaasti mitä erilaisimpiin työtehtäviin. Kun valitset puukon juuri käyttötarkoitustesi mukaan, saat siitä mahdollisimman paljon irti ja sen käyttö on mahdollisimman turvallista ja sujuvaa.