Puukonterien valmistus ja osto

Terä on puukon tärkein osa ja sen valintaan on syytä kiinnittää huomiota. Puukonterä tulee valita sen käyttötarkoituksen mukaan, ja jos hinta hirvittää, voi lainanottaminen auttaa puukonterän oston rahoituksessa. Tämä artikkeli valottaa puukonterien perinteistä valmistustapaa ja niitä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon halutessasi hankkia mahdollisimman tehokkaan puukonterän.

Saatat myös haluta ostaa aivan erityisen ja uniikin, ekslusiivisesti valmistetun terän, jolloin terän hinta on yleensä melko korkea. Tällöin sinulle voi tulla tilanne, jossa tarvitset lainaa. Ei hätää, sillä artikkelimme tarjoaa vinkkejä myös kyseistä tilannetta varten! Vinkkiemme avulla lainojen vertailu, kilpailuttaminen ja lainasopimuksen tekeminen onnistuu helposti ja nopeasti ilman, että sinun tarvitsee kierrellä pankeissa tai tavata lainavirkailijoita.

Kuinka perinteinen puukonterä valmistetaan?

Perinteiset laadukkaat puukonterät valmistetaan yleensä hiiliteräksestä. Tätä materiaalia on nimittäin helppo teroittaa, ja laadukas terä pitää hyvin terävyytensä. Hiiltä puukonterän teräksessä voi olla 0,6 % – 1 %. Ainoastaan vähän hiiltä sisältävä teräs on melko helposti taottavissa, kun taas runsaasti hiiltä sisältävä teräs on tavallista kovempaa. Kovan teräksen käsittely vaatii taitoa ja kovia otteita.

On upeaa, että myös romumetalleja voi aivan hyvin käyttää puukonterien materiaalina! Esimerkiksi vanhoista höylänteristä ja taltoista voi valmistaa puukonteriä, kunhan romumetalli on karkenevaa hiilipitoista terästä.

Perinteisesti puukonteriä on valmistettu takomalla, mikä vaatii teräksen kuumennusta. Työvälineenä käytetään pajavasaraa. Sananlasku, jonka mukaan tulee takoa silloin, kun rauta on kuuma, pätee hyvin puukonterien takomiseen, sillä terästä ei voi takoa kylmänä, vaan teräs tulee lämmittää riittävän kuumaksi, jotta taonta onnistuu. Takominen on melkoisen vaativaa puuhaa. Tästä syystä ei olekaan ihme, että taitavia puukonterien takojia on menneinä aikoina arvostettu suuresti!

Kun puukonterä on saatu taottua, se käy läpi vielä useita vaiheita ennen kuin terä on valmis. Se pitää ensinnäkin karaista, jotta hiiltä sisältävä teräs kovenisi ja jotta puukosta tulisi terävä. Karkaisun jälkeen on vuorossa päästämiseksi kutsuttu työväihe. Nimensä mukaisesti tässä vaiheessa on tarkoitus seurata teräksen päästövärejä terän hioannan aikana. Kun terä hiotaan mahdollisimman kiiltäväksi, tulevat päästövärit hyvin esiin. Erityisesti menneinä aikoina pimeissä pajaolosuhteissa tämä vaihe oli erityisen vaativa. Se vaati taitoa ja harjoittelua. Sananlaskuihin palataksemme usein sanotaan, ettei kukaan ole seppä syntyessään, mikä viittaa juuri siihen, kuinka paljon harjoittelua ja opettelua hyväksi sepäksi kehittyminen vaati. Ennen muinoin sepät suorittivat päästämisvaiheen hankaamalla puukonterään mäntysuopapalaa. Tämä auttoi parantamaan värejä.

Lopuksi terä tulee esiteroittaa ja testata sen purevuutta esimerkiksi kuivaan, kovaan ja sileään koivupuuhun. Terää testataan myös toisessa testivaiheessa, jotta voidaan varmistaa terän sopiva kovuus.

Nykyisin puukonterien valmistus toki tapahtuu pajojen sijaan usein teollisesti, tai puoliteollisesti. Moni puukkoharrastaja kuitenkin arvostaa erityisen paljon käsin, ekslusiivisesti valmistettuja teriä. Moni innostuu jopa kokeilemaan terien valmistusta itse perinteitä noudattaen. Parhaimmillaan terien valmistuksesta voi tulla jopa mieleinen ja rakas harrastus, jossa on mahdollista kehittyä lähesloputtomiin.

Teollisessa valmistuksessa noudatetaan samantapaisia vaiheita kuin perinteisessä terän valmistuksessa. Myös teollinen valmistus on vaativaa ja vie aikaa. Aluksi teräsmassasta valssataan teräsnauhaa. Tästä nauhasta leikataan terien aihiot. Tämän jälkeen aihiot karkaistaan, minkä jälkeen ne tulee jäähdyttää eli päästää. Tämä auttaa takaamaan terän oikean kovuuden.

Mistä voin ostaa laadukkaan puukonterän ja kuinka teen oikean valinnan?

Laadukkaita puukonteriä löytyy nykyisin onneksi jo monista verkkokaupoista. Voit helposti selailla netissä erilaisia vaihtoehtoja hintoineen ja valita sinulle sopivimman vaihtoehdon. Valitse terä käyttötarkoitustasi silmällä pitäen. Esimerkiksi suuren kalan fileoiminen vaatii erilaisen terän kuin riistan käsittely, tai pienen kalan fileoiminen. Mieti siis tarkkaan, millaiseen käyttöön terä tulee.

Nettikaupoista löytyy sopivia teriä niin eränkävijöille, innokkaille luonnossa liikkujille, kotikokeille kuin puusepillekin, kunhan vain tiedät, millaisia ominaisuuksia sinun kannattaa valitsemassasi terässä suosia. Valmista, että terä on käyttötarkoitukseesi nähden oikeaa kokoa. Tämä lisää käytön tehokkuutta ja turvallisuutta. Varmista terän koon lisäksi sen muodon sopivuus. Kapeaterä, joka löytyy perinteisistä vuolupuukoista, soveltuu hyvin yleispuukon teräksi. Jos tarvitset terän kalapuukkoon, valitse ruostumattomasta materiaalista valmistettu terä. Kiinnitä huomiota myös terän jäykkyyteen. Monissa tapauksissa Martef-pinnoite on hyvä valinta. Se tekee terän liikkuvuudesta entistä sujuvampaa ja minimoi terään kohdistuvaa kitkaa. Lisäksi pinnoitettu terä on tavallista helpompi puhdistaa.

Jos ostopäätös epäilyttää, yksi hyvä keino varmistua valitsemasi nettikaupan luotettavuudesta ja tuotteen laadusta, on tarkistaa sen saamat asiakaspalautteet, esimerkiksi TrustPilotin kautta. Näin saat tietää, mitä muut liikkeen asiakkaat ovat liikkeestä mieltä.

Kuinka rahoitan ekslusiivisesti valmistetun terän oston?

Jos kuulut niihin puukkoharrastajiin, jotka haluavat vain parasta mitä rahalla saa, saatat haluta hankkia ekslusiivisesti valmistetun, aivan erityisen terän. Tässä vaiheessa terän hinta kohoaa aivan eri sfääreihin kuin teollisesti valmistettujen ja tusinatuotteina valmistettujen terien hinnat, sillä tällaisen terän valmistamiseen kuluu erityisen runsaasti aikaa. Sijoitus saattaa tuntua melkoiselta, mutta taas toisaalta ekslusiivisesti valmistettu terä saattaa tuntua aivan erityisen houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tällöin dilemman ratkaisun saattaa tarjota lainanotto, kunhan vain varmistat etukäteen pystyväsi maksamaan lainan takaisin ilman suurempia ongelmia. Vaikka ekslusiivisesti valmistettu terä tuntuisi kuinka houkuttelevalta tahansa, ei sen vuoksi kannata ylivelkaantua!

Nyt saatat miettiä, että kuinka ihmeessä löydät lainaa. Saatat kokea itsesi liian araksi lähtemään pankinjohtajan juttusille eikä pankkien kiertely muutenkaan houkuttele. Sinulle on kuitenkin luvassa hyviä uutisia, sillä digitalisoituneessa maailmassa pankkien kiertelyyn ei enää ole tarvetta, vaan lainaa voi hakea suoraan netistä. Netistä löytyy nimittäin runsaasti erilaisia palveluita, jotka kokoavat lainatarjoukset useammalta luotonantajalta yhteen. Sinun tulee vain kirjoittaa lainanhakutyökaluun hakemasi lainan tiedot ja omat henkilötietosi. Tämän jälkeen palvelu etsii sinulle sopivat vaihtoehdot. Palvelun käyttö on nopeaa ja tietyllä tavalla anonyymia, sillä sinun ei tarvitse prosessin aikana tavata ketään.

Kun saat palvelun kautta erilaisia tarjouksia, on aika vertailla niitä keskenään. Vertaile ainakin lainankorkoa ja muita lainaan liittyviä kuluja. Laske tarkasti, että pystyt suoriutumaan lainan takaisinmaksusta suunnitelman mukaan siinäkin tapauksessa, että elämässäsi tapahtuisi jotakin yllättävää. Vaikka ekslusiivinen teräkuume saattaakin hieman sumentaa harkintakykyäsi, älä anna sen edesauttaa harkitsemattomia päätöksiä, vaan vertaile saamiasi tarjouksia kaikessa rauhassa ja varmista, että ymmärrät sopimusten ehdot.

Jos tarjousten joukosta löytyy mieleinen, voit yleensä tehdä myös varsinaisen lainasopimuksen netin kautta. Yleensä saat tämän jälkeen lainasumman nopeasti käyttöösi ja voit toteuttaa unelmasi ekslusiivisesta puukonterästä, joka on valmistettu suomalaisia puukontekotaitoja ja -perinteitä kunnioittaen.