Puukot valmistuksesta ostoon

Puukot ovat kuuluneet suomalaiseen kulttuuriin kauan ja ne ovat kiinteä osa kulttuuriperintöämme. Vaikka moni asia on nykyään koneistunut, valmistetaan puukkoja silti edelleen. Kerromme tässä artikkelissa, kuinka nykyaikaiset käsintehdyt puukot valmistetaan ja kuinka hankit itsellesi käyttötarkoituksiasi vastaavan puukon. Jos haaveilet ekslusiivisesti valmistetuista erityisen upeista puukoista, saattaa budjettisi asettaa tälle hankinnalle harmilliset rajat. Tarjoamme myös tätä varten vinkkejä lainanottoa varten. Näin hankintasi ei jää rahasta kiinni.

Millainen on hyvä puukonterä?

Hiiliteräs on hyvä puukonterien valmistusmateriaali. Tällaisesta materiaalista valmistettua laadukasta terää on helppo teroittaa ja sen terä pysyy pitkään terävänä. Teräksen hiilipitoisuus vaihtelee 0,6 % – 1 % välillä. Vähän hiiltä sisältävää terästä on melko helppo takoa. Jos taas teräs sisältää paljon hiiltä, on se erityisen kovaa. Tällöin sen takominen on vaativaa.

Puukonterän materiaaliksi voi käyttää jopa romumetalleja ja kierrätys onkin erityisen hyvä idea aikana, jona ilmastonmuutos ja ihmisten ylikuluttaminen puhuttaa ja herättää huolta. Esimerkiksi viiloista, auton kierrejousista ja haravakoneen piikeistä voi valmistaa puukonteriä.

Puukonterän valmistaminen aloitetaan takomalla. Terästä kuumennetaan ahjossa tai kaasuhitsauspilleillä. Takomiseen käytetään pajavasaraa, joka painaa noin 1,5–2 kg. Terän takominen ei onnistu kylmänä, vaan terän tulee olla riittävän lämmin. Aihiosta ei ole kovin helppoa muotoilla puukon näköistä, joten ei olekaan mikään ihme, että Suomessa on kautta aikojen arvostettu taitavia puukontakojia ja että upeat puukot ovat toimineet jopa statussymboleina.

Taonnan jälkeen on aika karkaista terä. Karkaisu on toimenpide, jonka aikana hiilipitoinen teräs kovenee ja puukosta tulee terävä. Karkaisun jälkeen on vuorossa päästämiseksi kutsuttu työvaihe. Pajaolosuhteissa tämä työvaihe vaati runsaasti taitoa ja sen opettelu kesti menneinä aikoina yleensä kauan. Tässä vaiheessa on tarkoitus seurata teräksessä näkyviä päästövärejä. Terä siis pyritään hiomaan kiiltäväksi. Tällöin siinä on mahdollista nähdä värejä. Seuraavaksi on vuorossa terän esiteroitus ja testaus. Purevuutta voidaan testata esimerkiksi sileään, kovaan ja kuivaan koivupuuhun.

Nykyisin Suomessa toki valmistetaan puukkoja myös teollisesti ja puoliteollisesti. Moni puukkofani on kuitenkin sitä mieltä, että käsinvalmistettu on se oikea puukko ja maksaa mielellään hieman enemmän käsinvalmistetusta puukosta. Osa innostuu jopa kokeilemaan puukonvalmistusta itse, mikä on haastava, mutta antoisa projekti. Tällainen harrastus nimittäin vie puukontekijän ajassa taaksepäin, suomalaisuuden ja suomalaisen käsityötaidon juurille!

Puukonperän, pään ja kahvan valmistus

Puukonpää on mahdollista valmistaa erilaisista materiaaleista. Visakoivu on yksi tunnetuimmista puukonpään materiaaleista. Kauneimmillaan visakoivu on lakattuna, mutta käyttöpuukossa lakkapinta ei ole paras valinta. Kannattaakin punnita tarkkaan, onko puukonpäässä tärkeämpää kauneus vai kestävyys. Pintakäsittelyjen viimeistelyssä voidaan käyttää esimerkiksi venelakkaa, kylmäpuristettua pellavaöljyä tai mehiläisvahaa.

Puukontupen valmistus

Puukontuppeja valmistetaan eniten nahasta. Esimerkiksi nautaparkki soveltuu hyvin tähän tarkoitukseen. Sopiva paksuus on esimerkiksi 1,5 mm tai 1,8 mm. Myös tupesta on mahdollista valmistaa erityisen näyttävä.

Ekslusiivisen puukon ostaminen

Halutessasi aivan erityisen upean ja ekslusiivisesti valmistetun puukon voit joutua maksamaan siitä sievoisen summan. Käsityönä valmistettu puukko vaatii valmistuakseen runsaasti työtunteja ja väistämättä tämä näkyy hinnassa. Puukon ostamiseen on kuitenkin mahdollista ottaa lainaa. Nykyisin puukon ostaminen ja lainan hakeminen onnistuu onneksi helposti netissä ilman sen kummempaa vaivaa. Kerromme tässä kappaleessa lyhyesti ja ytimekkäästi, kuinka ostat suomalaiset ekslusiiviset puukot näppärästi netistä ja kuinka haet tarvittaessa lainaa ostostasi varten siten, että saat varmasti pikavippi heti tilillesi.

Kun puukkokuume on iskenyt ja velloo riittävän voimakkaana, on aika alkaa vertailla erilaisten puukkoliikkeiden valikoimia ja hintoja. Muista hyödyntää tässä vaiheessa myös liikkeiden mahdolliset tarjoukset ja edut, joita saatat saada esimerkiksi tilaamalla liikkeen uutiskirjeen sähköpostiisi. Netistä ostamisessa on se etu, että vertailu on helppoa ja voit kilpailuttaa useita liikkeitä muutamalla klikkauksella. Myös toimitukset ovat yleensä nopeita ja näppäriä.

Kun olet löytänyt mieleisesi liikkeen, kannattaa vilkaista esimerkiksi Trustpilotista mitä liikkeen aiemmat asiakkaat ovat liikkeestä mieltä. Näin saat itsellesi mielenrauhaa ja tiedät, että puukkotilauksesi on osaavissa käsissä. Esimerkiksi suomalaisia puukkoja myyvä Lamnia löytyy palvelusta ja on saanut sen kautta lähes 15 200 arvostelua. Sen yleisarvosana on erinomainen eli 5/5 tähteä. Erinomaisena yritystä pitää 90 % arvostelun jättäneistä asiakkaista eli Lamnian valikoimiin kannattaa näiden arvostelujen valossa tutustua. Suitsutusta liike saa esimerkiksi nopeista toimituksista, hyvin pakatuista tuotteista ja kattavista valikoimista.

Valitessasi itsellesi puukkoa pidä koko ajan mielessä sen tuleva käyttötarkoitus. Valitse puukko käyttötarkoituksen mukaan ja varmista, että sen materiaali ja koko soveltuu juuri tähän käyttötarkoitukseen. Tämä auttaa varmistamaan puukon mahdollisimman tehokkaan ja turvallisen käytön. Oikeilla valinnoilla saatkin puukko-ostoksistasi mahdollisimman paljon irti! Käytä siis riittävästi aikaa oikean puukon valintaan! Jos ostat puukon netistä, voit kuitenkin käydä katsomassa valitsemaasi mallia myös livenä ennen viimeistä ostopäätöstä, jos puukkoja myyvä liike löytyy lähistöltä.

Ekslusiivisen puukon ostamisen rahoitus

Jos sinusta tuntuu, ettei budjettisi mitenkään veny ja pauku haluamasi ekslusiivisesti valmistetun suomalaisen puukon ostoon, on aika harkita lainanottoa. Lainaa kannattaa tietysti kuitenkin aina ottaa vain siitä tapauksessa, että on varma pystyvänsä maksamaan sen takaisin sovitussa aikataulussa. Ei ole tarkoitus saarnata, mutta on lainanottajan ja -antajan etu, ettei lainanottaja ylivelkaannu ottamansa lainan takia ja ettei hänen taloutensa ajaudu suoranaiseen kriisiin hänen ottamansa lainan vuoksi.

Myös lainojen vertailu on netissä helppoa ja tätä varten nettiin on luotu useita sivustoja, jotka tekevät vertailusta ja kilpailuttamisesta näppärää, nopeaa ja sujuvaa. Enää lainanhakijan ei tarvitse nöyrtyä hattu kädessä pankinjohtajan puheille, vaan lainatarjousten hakeminen onnistuu helposti netissä vaikka omasta kodista käsin. Erilaiset tarjoukset saapuvat asiakkaalle nopeasti ja hänen on helppo vertailla saamiaan tarjouksia. Jos jokin tarjouksista tuntuu mielekkäältä, onnistuu lainan hakeminen yleensä suoraan lainatarjouksen tehneen palvelun kautta netissä.

Saatuasi lainatarjoukset kannattaa vertailla niiden ehtoja. Varmista, että ymmärrät ne ja että luet ne erityisen tarkasti. Tarkista, mikä on lainan korkoprosentti. Varmista myös, että ymmärrät millaista summaa sinun tulee maksaa lainasta takaisin ja millä aikataululla. On tärkeää, että taloudenpitoosi jää hieman ilmaa myös lainan takaisinmaksun aikana, sillä elämässä tapahtuu nopeaan tahtiin yllättäviä muutoksia, joihin on hyvä varautua etukäteen. Saatat esimerkiksi leikata uudella puukollasi itsellesi ikävän haavan, joka vaatii hoitoa ja lääkkeitä ja jonka vuoksi joudut ottamaan sairaslomaa. Jos taloutesi on lainan vuoksi jo ennestään tiukoilla, voi se tällaisessa tilanteessa suorastaan ylikuumentua.